Avagy hogyan jut el az ember a közgazdaságtól a területrendezési terveken keresztül a művészi kivitelezésű tortákig?

 

Amikor a beszélgetés céljából meglátogattam Anka Parákovát, Gútor Területrendezési Tervével a kezében fogadott. Őszintén szólva – úgy gondoltam, ő e tervvel él. Ezt már, mint képviselő kolléga, az utóbbi hónapok alatt megszoktam. Az egyöntetű, hogy Gútoron ő e terv legjobb ismerője.

 

Ön közgazdászmérnök. Hogy került a területrendezéshez?

Gútoron 2002 óta élek. 2006 őszén lettem a helyi önkormányzat képviselője és magam választottam az Építési, Területrendezési és  Közlekedési Bizottságot. Nagyon rendszerető és pedáns vagyok. Nem akartam csak kritizálni és panaszkodni, hogy minek hogy kellene lennie. Ez túl egyszerű. Számomra az volt a kihívás, hogy tegyek azért valamit, hogy a helyzet más legyen – legyen rend, és minden a község területfejlesztésének és területrendezésének legfontosabb jogi okiratával összhangban legyen.

 

Hogyan jutott el a művészi kivitelezésű tortákhoz? Az Ön kézügyességéről akkor vettem tudomást, amikor 2010-ben a Csengettyű /Zvonček/ Klub karácsonyi kiállító standján megjelentek a gyönyörű mézes süteményei. Ezt követően a „Húsvéti alkotások marcipánból”, valamint „Torták díszítése marcipánnal“ címmel alkotó délutánt szerveztünk a gútori kultúrházban. Mindez hogy kezdődött?

Mindig is nagyon közel álltam a művészethez. Szeretek festeni és modellezni. Tortákat már több mint 30 éve készítek. Arról álmodoztam, hogy vállalkozó leszek ebben a szakmában. De ekkor már elkezdtem egyetemi tanulmányaimat és ezt a hobbit félre kellett tennem. Az egyetemet már régen befejeztem, felneveltem három gyermekemet, és akkor visszatértem szívem régi vágyához. Ezt nem mint kereseti tevékenységet végzem, hanem saját örömömre. Számomra ez a tevékenység nagyszerű pihenést jelent, bár néha már az adrenalin szint növekedésével párosul, ha szorít az időpont.

 

Beszélhetünk kedvenc tortájáról? Van ilyen?

Nincs. Még sohasem voltam megelégedve az eredménnyel. Végtelenül igényes vagyok magammal szemben. Mindig tudom, hogy hol lehetne javítani. Kétszer ugyanazt a tortát nem készítem. Ezért érdekel ez a tevékenység, ez nem sorozatgyártás, minden darab egyedi és művészi. Azt szeretem, ha a megrendelő megmondja, milyen ízt kíván, a motívumot, a színösszeállítást és a részleteket rám hagyja – széles teret hagyva a megvalósításnak. Mindig vázlattal kezdem. A tortát papíron megrajzolom, bonyolultabb esetben makettet is készítek, hogy arányaiban és technikailag is kidolgozhassam a részleteket. Gyakran merítek ötleteket az internetről, kedvenc világhírű cukrászaimtól.

 

Mit szeret modellezni? Van valamilyen sorrend?

Igen. Legnagyobb örömet számomra a virágok jelentik, minden sziromlevél, erezet. Továbbá a gyermekmotívumok, apró alakocskák és végül a műszaki dolgok.  Például amikor repülőt modelleztem, az internetről lehúztam az adott típus műszaki adatait, rajzait, ezeket áttanulmányoztam, majd ennek alapján elkészítettem fondantból a gép hű kicsinyített mását. Ez nagyon érdekes. Az ember egyszer virágszakértő, máskor festő, kirakatrendező, fodrász, majd szabó vagy akár konstruktőr.

 

Már évek hosszú során jelennek meg cikkei: Torták édesanyámtól /Torty od mamy/ és a Maminka szaklapokban AnkaP fedőnéven.

Igen, gyakran. Ezekben a lapokban fényképes receptekkel dolgozom – arról, hogy melyik torta hogyan készül. De közlök saját recepteket is, főleg allergiások számára – liszt és laktózérzékenyeknek.

 

2015 októberében Pőstényben rendezték meg a torták, mézes sütemények, kézimunkák szlovákiai versennyel egybekötött kiállítását. Innen egy első és egy negyedik helyet hozott haza.

Először jelentkeztem ebbe a versenybe, melyen több mint 90 amatőr cukrász vett részt. A téma az esküvői torta volt. Az „Ehető torta“ kategóriában, ahol minden részlet elfogyasztható, első helyet értem el. Ez egy virágokkal, kézzel festett menyasszonnyal díszített torta volt. Az „Esküvői torták díszített makettjei“ kategóriában a torta alapja polisztirénből készült, viszont a bevonat és a díszítés ehető volt. Ebben a kategóriában a negyedik helyen végeztem, a tortán két páva ékeskedett.

 

A torták fantasztikusan néznek ki és tudom, hogy nagyon ízletesek. Vannak még további céljai, elképzelései?

Ha egyszer lesz rá időm, szeretnék részt venni a Londonban hagyományosan megrendezett versennyel egybekötött világkiállításon. Három évvel ezelőtt meglátogattam ezt a rendezvényt, nemcsak mint látogató, hanem alkalmam nyílt találkozni kedvelt világhírű cukrászaimmal és részt venni az általuk szervezett kurzusokon. Tanultam modellezni, például Alan Dunntól, vagy a királyi glazúrral történő díszítés világranglistáját vezető Eddi Spencetől öregúrtól, aki Charles herceg és Diana hercegnő esküvői tortáját készítette. Remélem, hogy egyszer sikerül részt vennem ezen az előkelő világversenyen.

Beszélgetőpartner: Krajčírné Nagy Julianna mérnök

Torty3Torty1