Habo Vilo és Dávid – egy évvel ezelőtt ezek a nevek nekünk semmit sem mondtak. Azok, akik már régebben Gútoron laknak, lehet, hogy az óvodából, vagy az iskolából emlékeznek Dávidra. Vilora és nejére Évára pedig a misérdi pékségből, találkozhattak velük falunkban is. Viszont a múlt év őszétől egész Szlovákia tudja, hogy  az ország legismertebb szakácskettőséről van szó.

2016 április elseje van. Milyen volt az életük egy évvel ezelőtt?

Vilo: Megszokott életet éltünk, feleségemmel munkába jártunk, Dávid iskolába járt, kijárt az utcára a barátaival, vagy otthon lustálkodott.

Hogyan kerültek a JOJ TV „Az én anyám jobban főz, mint a Te anyád“ show műsorába?

Vilo: Nejemnek volt egy munkatársa, akinek a lánya a JOJ televíziócsatornánál dolgozik. Először a nejemet győzködte, hogy próbálja meg ezt a versenyt, de ő erről hallani sem akart. Velem is próbálkozott, de egy három évvel ezelőtti kellemetlen élmény után – egy másik tévécsatorna főzőcske műsorában – erősen ingadoztam. Igazat megvallva, Dávid fiunk volt az, aki végül is rávett, gondolván, hogy a próbálkozás semmibe sem kerül.

Mikor kezdtek versenyezni?

Dávid: Múlt év augusztusában kezdtünk forgatni, óriási hőségek közepette. Mivelünk az első részt szeptemberben vetítette le a tévé.

És receptjeikkel kezdték aratni a sikereket …

Vilo: Igen, világrekordot döntöttünk. Dáviddal 27 körben vettünk részt. Az eddigi csúcsot magyarországiak tartották 12 körrel. Eljött minket megnézni a Freemantle Media világverseny igazgatónője is.  Ezenkívül főztem ikertestvéremmel, Péterrel és voltak speciális körök is, úgyhogy egybevetve körülbelül 70-szer szerepeltünk a képernyőn.

Miben voltak az Önök receptjei egyéniek? Hogyan sikerült ilyen sokszor legyőzni az ellenfeleket?

Vilo: Sokan mondják, hogy az egyszerű ételeket is lelkesedéssel készítettük. 15 éves korom óta főzök, szívesen próbálkozom új dolgokkal, az ételeknek jelleget adok.

Hogyan tudtak minduntalan improvizálni? Dávid felemelte a fedőt, egy percnyi idejük volt, hogy pontosan tudják, mit fognak készíteni.

Vilo: Minden közvetítés előtt mindegyik versenyző leadja a maga 10 receptjét és a főszakács dönti el, mi lesz az alapanyag, ami aztán a fedő alatt van elhelyezve. Ameddig csak a fedőt láttam, nagyon izgultam, de azután az idegesség elmúlt és nekifogtunk. Gyorsan fel kellett idéznem a receptet (már mint az említett tíz közül) és persze a szükséges hozzávalókat.

Dávid, Te ezt hogy viselted?  Édesapád azzal is híressé vált, ahogyan Veled kiabált?

Dávid: A konyhában nem vagyok kimondottan balkezes. Mindig segítkeztem, az alapvető dolgokat ismertem. Szeretek főzni, de be kell vallanom, hogy számomra ez sokszor stresszelő volt. Ami apámat illeti, egyik fülemen be, a másikon ki …. már megszoktam.

Vilo először Dáviddal főzött, majd ikertestvérével, Péterrel. Közben voltak a különkiadások és most Dávid az édesanyjával főz. Januárban receptjeiket könyv formájában is kiadták. A könyv már a megjelenése előtt is sikeres volt, már 15 ezer példányban kelt el. Néhány hónapja a könyvpiac első helyezettje.

Vilo: Az ötlet spontánul jött és a megvalósítás még gyorsabban. A könyv tartalmazza anyám és anyósom 70 receptjét. Ezek hagyományos receptek. Ma az emberek igyekeznek gyorsan főzni. A vendéglők telítve vannak különböző nemzetek konyháinak ételeivel, s mellette megfeledkezünk saját tipikus, hagyományos receptjeinkről. Célom anyáink receptjeinek és ízeinek a megismertetése volt.

Lesz ennek a könyvnek folytatása is?

Vilo: Igen, már a további könyvön dolgozom: „Vilo legjobb receptjei“ –  „Najlepšie recepty Vila“, valahogy így nevezném. Ha azt vesszük, hogy a 70 körön keresztül 10 receptre volt szükségem csaknem minden körben, körülbelül 200-300 receptem van. Második könyvem receptjeinek alapja fürjek, fácánok, galambok, csigák, kagylók lesznek. Nem mindennapi fűszerekkel és hozzávalókkal, de olyanok, melyek otthon egy szlovák háztartásban is elkészíthetők.

Hogyan élték át a távozást a versenyből, melynek 4-5 hónapon keresztül a résztvevői voltak?

Vilo: Emelt fővel.

Manapság az olyan személyeket, kik gyakran megjelennek a képernyőn, celebeknek nevezzük. Celebeknek érzik magukat?  Hogy változtatta meg az életüket ez a verseny?

Vilo: Nem szeretem a celeb szót. Néhány hónap alatt megváltozott az életünk, de az emberben kell, hogy legyen bizonyos méretű alázatosság. Ismert – sokszor látott személy vagyok, de igyekszem az maradni, aki voltam. Továbbra is szívesen ízlelem a kínai konyhát, továbbra is látogatjuk a bevásárló központokat. Igaz, hogy a forgatások miatt búcsút kellett mondani a pékségi munkánknak. A forgatások nagyon sok időt vettek igénybe.  A nappali forgatások után nem győztük az éjszakai szolgálatokat.

Dávid: A somorjai alapiskola 9. osztályának a tanulója vagyok. A forgatások miatt sokszor hiányoztam, amit be kellett pótolnom. Igaz, az iskolatársaim felismernek, szelfiznek velem. A jövő tanévben tanulmányait a gasztronómiai szakon szeretném folytatni.  Érdekel, szeretem csinálni.

Jelenleg hogyan telnek napjaik?

Vilo: Könyvbemutatókra járok, Szlovákia különböző tájain főzök. Szívesen szerzek az embereknek örömet, az onkológiai beteg fiúcskának az álmát teljesítem, aki azt hiszem a legnagyobb szurkolónk. Meghívtak a Vranov nad Topľou-i iskolába, az iskolának 700 diákja van. A  JOJ tévé mintájára főzőversenyt szerveztek, az egyik csapat tagja voltam. Ezek olyan pillanatok, melyek melengetik a szívemet. Azt tartom, hogy az ilyen alkalmaknak kell összekötniük az embereket.

Gútoron is látni fogjuk főzés közben?

Vilo: Meghívtak a Falunapra. Ha minden jól alakul, találkozunk június 18-án Gútor főterén. Előre is örülünk a gútoriakkal való találkozásnak.

 

Beszélgetőpartner: Krajčírné Nagy Julianna mérnök

 

Habovci 6 020 Habovci IMG_7219 020 Habovci 1