„Szokásainkról és hagyományainkról lévén szó egy nagyon találó gondolat jut az eszembe, amelyet nem is oly régen olvastam. SZOKÁSAINKAT, HAGYOMÁNYAINKAT NEM ÁPOLNI KELL, MERT NEM BETEGEK, NEM ŐRIZNI KELL, MERT NEM RABOK, EZEKET ÉLNI KELL. Ez így igaz, de a mai valóság sajnos más. A VALAMIKORI SZOKÁSOK, HAGYOMÁNYOK FELEDÉSBE MERÜLTEK, SZINTE MÁR NEM IS ISMERJÜK A MÚLTNAK EZT A SZELLEMI KINCSESTÁRÁT. Már évek óta kísért a szándék, hogy el kellene mondani mindazt, amit a szüleimtől, nagyszüleimtől és a régi gútoriaktól hallottam. Most a teljesség igénye nélkül próbálom leírni mindazt, amit szokásainkról, hagyományainkról megjegyeztem; ezek a kalendáriumi év egy-egy időszakához kötődnek. …

Augusztus egy nagyon nagy jelentőségű hónap volt a gútoriak életében, ugyanis ekkor volt a széles környéken ismert és elismert híres gútori búcsú – a nevezetes TÖKBÚCSÚ. Persze, ez nem azt jelentette, hogy a menü tökből készült, hanem azt, hogy tökkel díszítették fel a báli sátrat, a falu végén összeácsolt kapukat. A BÚCSÚ Szent Donát napja (augusztus 7.) utáni első vasárnapon volt; A SZENTMISE UTÁNI VIGADALOM a falu közepén Nagy József vendéglője előtt (megj.: ma a kultúrház előtti tér). A „RINGISPÜLÖKET“ (ringispil – körhinta) kézi erővel hajtották, főleg a pénztelen gyerekek, akik néhány kör után egyszer ingyen felülhettek a hintára. A céllövöldében lőtt papírrózsákat a legények szívük választottjának ajándékozták; a gyerekek cukorsípot, medvecukrot kaptak. A BÁL vasárnap főleg a vendégek számára, hétfőn pedig az otthoniaknak jelentett mulatozást, jó kedvet egészen reggelig. Gútor arról volt híres, hogy a vendégek megkaptak minden földi jót, ebéd közben a házról házra járó zenészek húzták a nótát. A koldusok érdekes színfoltot jelentettek a falu életében, a háziak róluk sem feledkeztek meg, no meg a „szegényház” lakóiról sem, akik ezen a napon végigették az összes házban főtt ill. sült finomságokat. Ennek az ünnepnek megvolt a maga varázsa, vissza nem térő hangulata.” (Bogár Julianna: Visszajáró, 2019)

 

Az ÜNNEPÉLYES SZENT MISE vasárnap augusztus 9-én lesz megtartva 9,30-kor. Este 19,00 órai kezdettel a Csemadok helyi szervezete mindenkit szeretettel vár az ÜNNEPI KOSZORÚZÁSRA a Hősök Szobránál. A koszorúzás után a Squash Caffe-ban ZENÉS EST kerül megrendezésre.

 

Fo ter 1951 Bucsu Vass Lajos Korhinta 1970 Szijjarto Edit