Julianna Bogárová: Naše zabudnuté dedičstvo – FAŠIANGY

???

Po trojkráľových pochodoch začínalo najveselšie obdobie roku – FAŠIANGY, ktoré trvali až do Popolcovej stredy. Toto obdobie sa len tak hemžilo tancovačkami, zábavami a v neposlednom rade aj svadbami.

Csemadok 4

Ľudová múdrosť hovorila, že keď sú fašiangy KRÁTKE, VYDAJÚ SA AJ ŠKAREDÉ DIEVČATÁ (sú také?), keď DLHÉ, tak len PEKNÉ DEVY, lebo mládenci majú viac času na vyberanie.

Na mäsopustný utorok (posledný utorok pred Popolcovou stredou) alebo neskôr v poslednú fašiangovú sobotu sa konal FAŠIANGOVÝ SPRIEVOD. Tento zvyk vyjadrovali bujaré fašiangové zábavy, uvoľnenosť a veselosť pred nadchádzajúcim pôstnym obdobím, radosť z prichádzajúcej jari. Pri tanci, speve a zábave neraz došlo k zmiznutiu vajíčok z kurínov, či ulapeniu klobás z udiarní – patrilo to k neviazanej fašiangovej nálade. Sprievod viedli svadobníci (aj nevesta bol muž v prezlečení) a rôzni tovariši. Z nazhromaždených dobrôt sa prichystala slávnostná večera a veselica trvala až do nedeľného rána (prípadne do polnoci mäsopustného utorka).

Fotografie: z archívu CSEMADOKu

Csemadok 13

??

Bogár Julianna: Visszajáró – FARSANG

A háromkirály-járás után elkezdődött az év legvidámabb időszaka a FARSANG, amely hamvazószerdáig tartott. A „farsangfarkán” egymást érték a mulatságok, nem beszélve a farsangi időben tartott lakodalmakról.

A népi szólás azt tartotta, hogy a RÖVID FARSANG ALATT A CSÚNYA LÁNYOK (VAN ILYEN?) MENNEK FÉRJHEZ, a HOSSZÚ FARSANG IDEJÉN A CSINOSAK, mert ilyenkor a legények ráérnek válogatni.

Húshagyó kedden (a hamvazószerda előtti kedd), később pedig a farsang utolsó szombatján volt a DŐREJÁRÁS. Ez a szokás fesztelen farsangi mulatozást, a bőjt előtti vidámságot, a tavaszvárás örömét volt hivatott kifejezni. Tánc, éneklés, mókázás közben a tojások elcsenése az ólakból, a kolbászfüzérek meglovasítása a füstölőkből a farsangi vigassághoz tartoztak. A menetet a lakodalmasok (a menyasszony is férfi volt) és különféle iparosok (mészárosok, hentesek, meszelős…) alkották. A kitáncolt és összeszedett finomságokból báli vacsorát készítettek; a mulatozás vasárnap reggelig tartott, a húshagyó keddi vigadalom pontban éjfélkor ért véget.

Csemadok 8